Filosofie

Sinds we in het jaar 2000 onze eerste stappen namen in de hondenwereld, is onze visie enorm verruimd, zowel op het vlak van gedrag als van gezondheid. Zooey en Swift hebben ons helpen beseffen dat er niet één kant-en-klare methode bestaat om een hond gelukkig en fit te maken. We proberen dan ook om zo veel mogelijk te leren van verschillende ervaringsdeskundigen.

Wij staan achter een dwangvrije en welzijnsgerichte manier van omgaan met je hond, zonder hem pijn te doen, te intimideren of angst aan te jagen. Ook geloven we in duidelijkheid over wat niet kan, en wat we dan wel verwachten: gewenst gedrag wordt beloond. We vinden het belangrijk dat onze hondjes met ons willen samenwerken, en dit omdat ze er plezier in hebben. We geven hen ook graag zo veel mogelijk de kans om zelf te kiezen: welke richting ze uit willen wandelen, met welk speeltje ze willen spelen, wanneer ze willen kauwen of snuffelen. We werken onder meer met trainingsmethodes zoals clickertraining, shaping, start buttons en Control Unleashed.

Essentieel voor ons zijn een sterke band en een goede communicatie tussen mens en hond, daar werken we dagelijks aan. Zo hebben we met een communicatiebord met geluidsknoppen, waarmee Swift en Zooey volop kunnen vertellen, ons vragen kunnen stellen, onze vragen kunnen beantwoorden, hun gevoelens kunnen uitdrukken, en ons kunnen laten wat ze willen, wanneer en waar ze dit willen en met wie. Zo kunnen ze bijvoorbeeld aangeven dat ze met één van ons nu buiten met dummy’s willen trainen.

Hoewel we actief bezig zijn, bouwen we voldoende rust en slaap in. Om hun lichaam (en geest) in balans te houden, worden ze regelmatig behandeld met fysiotherapie of hydrotherapie, osteopathie of acupunctuur. Ook proberen we de negatieve stress in hun omgeving zo veel mogelijk te beperken. Bovendien moeten we opletten dat het niveau van opwinding of positieve stress niet te veel in het rood gaat.

Training

De basis is altijd fun, motivatie, controle en keuze. Het allerbelangrijkste is dat onze hondjes zich goed voelen, hun grenzen durven aangeven en zelf keuzes kunnen maken. Wij staan 100% achter welzijnsgerichte training. Liefde en geduld staan centraal.

In onze trainingen zoeken we naar een balans tussen snelheid en drive enerzijds, en rust en controle anderzijds. We streven ernaar om Zooey en Swift zowel de fysieke als de mentale uitdagingen te bieden die ze nodig hebben. We trekken er regelmatig met hen op uit om te wandelen, joggen of zwemmen. Daarnaast hebben we met beide honden van meerdere disciplines geproefd, en zijn we verder gegaan met wat hen ze het leukst vinden. Zo trainen we thuis of op locatie jacht, detectiewerk, praktijkspeuren, hoopers en agility. We lopen ook wel eens een show. Bovendien doen we geregeld hersenwerk en fitness, balans en coördinatie met hen.

Een ander belangrijk aspect van onze training zijn de Susan Garrett Recallers games & Crate games, en het Leslie McDevitt Control Unleashed program. We hebben deze trainingsmethodes leren kennen dankzij Karin Roelofsma (Hondenschool De Jolige Groentjes). De Recallers games hebben als doel dat je hond onder alle mogelijke omstandigheden voor jou kiest. De Crate games zorgen er dan weer voor dat de hond de bench heel waardevol wordt voor de hond, en stimuleren zowel drive als rust. Het CU-programma, ten slotte, biedt je hond een houvast aan de hand van ritme en voorspelbaarheid.

Gezondheid

Wij kiezen ervoor om Zooey en Swift rauwe vleesvoeding te voeren. We geloven dat deze vorm het best past bij het spijsverteringssysteem van onze honden. Ze krijgen een combinatie van rauwe ongemalen vleesproducten (barf) en kant en klaar vers vlees (kvv), met toevoegingen zoals eieren, groenten en kruiden. We doen ons best om zo veel mogelijk biologische producten en vlees/vis van een zo diervriendelijk mogelijke oorsprong in zijn menu op te nemen. Niet alleen doet Zooey het aanzienlijk beter op deze voeding dan op de brokjes die hij als pup en jonge hond at, zijn eetlust is ook spectaculair verbeterd. Terwijl hij zijn droge voeding vaak liet staan, maakt hij steeds vreugdesprongen als zijn rauwe vleesmaaltijd eraan komt! Ook Swift is gek op haar rauwe maaltijden. Bovendien heeft het knagen van vleesbotten en stukken spier- en orgaanvlees een ontspannend effect. Voor objectieve informatie rond gezonde hondenvoeding verwijzen we graag naar Voerwijzer.

Zowel voor vachtverzorging als voor de preventie van externe parasieten doen we waar mogelijk een beroep op natuurlijke middelen. Verder proberen we op een verantwoorde manier om te gaan met vaccinatie door op maat te enten, en met wormbestrijding door met ontlastingsonderzoeken te werken.

Ten slotte laten we Zooey en Swift door middel van zelfmedicatie aangeven of ze nood hebben aan supplementen. Zo werken de essentiële oliën van Arhomani ondersteunend voor hen.