Hobby’s

Jacht

Zooey en Swift vinden jachttraining allebei superleuk. Als ze aan het werk zijn, kun je zien dat het in hun bloed zit. Ze zijn ook beiden gek op zwemmen. We trainen regelmatig in de velden thuis, maar ook op locatie. Zo hebben we samen met Zooey positieve jachttraining leren kennen bij Sofie Callens (Hondersteboven). Ook Swift heeft bij Sofie de eerste stapjes in de jacht (en in het waterwerk) gezet. Swift traint regelmatig jacht en tolling bij Jelle Huysmans, en volgt ook af en toe training bij Gwen Pieters. Bij Karin Roelofsma (De Jolige Groentjes) volgen we met Swift privélessen specifiek op proeven gericht. Met haar lopen we ook jachtproeven, tolling tests en apporteersportproeven. Swift vindt de combinatie van tolling en waterwerk fantastisch!

Speuren & Detectie

We trainen praktijkspeuren en detectie met Zooey en Swift bij Jeanette Omloo (Speurhondenschool Limburg). In het speuren kon Zooey als jonge hond zijn ei kwijt, en deze sport is voor onze band samen baanbrekend gebleken. Hij is enorm gepassioneerd en houdt er een hoog tempo op na. Swift moest wat langer wennen aan het speurconcept, maar na een tijdje was ze er helemaal voor gewonnen. Zooey en Swift navigeren ons met veel vertrouwen over alle kruisingen/splitsingen en verwijzen met plezier verloren voorwerpjes. Uitdagingen zoals backtracks en nieuwe sporen die over oude lopen pikken ze vlot op. Zooey speurt zowel onverhard als verhard.

Voor detectiewerk leggen we met beide honden regelmatig Scent Imprint For Dogs-examens af, zodat we telkens een nieuwe trainuitdaging hebben. Zooey zoekt zowel op papieren geld als op vanille, en hij meldt met een mooie bevriezing. Swift zoekt op truffel(olie) en meldt door te krabben. Zij is stapelgek op detectie en is er ook ongelofelijk goed in. Onze specialist vindt zelfs paperclips in grote ruimtes en kleine bronnetjes begraven in de grond. Onze dagen zijn vaak gevuld met korte detectiesessies in huis en in de tuin. We genieten samen ook van extra detectietrainingen bij Ine Vandenwyngaerden en Christina Usacheva (Peek-a-dog Nosework).

Agility & hoopers

Zooey houdt ervan om parcours te lopen, maar kan fysiek niet te veel springen aan, daarom is hoopers voor hem ideaal – hoewel hij soms ook door een hooper durft te springen 🙂 Swift is behendig en snel, ze heeft dus aanleg voor en plezier in agility. Maar ook hoopers vindt ze geweldig. Swift heeft als pup agility en hoopers leren kennen aan de hand van shaping, waardoor ze perfect zelfstandig en op afstand toestellen kan opzoeken. We trainen agility en hoopers bij Tamara Cuypers (Fly On). Daar hebben beide hondjes enorm veel plezier. Er wordt vooral gewerkt op motivatie en vertrouwen, ideaal voor onze hondjes. Tamara begeleidt Swift eveneens op wedstrijden in beide sporten. Zooey neemt ook af en toe deel aan een hooperswedstrijd, ons belangrijkste doel is dan fun.

Fitness

Als aanvulling op onze andere bezigheden en ter vermindering van de kans op blessures, doen we met Zooey en Swift aan hondenfitness. Er wordt dan gewerkt aan onder andere balans, coördinatie, lichaamsbewustzijn, kracht en lenigheid. Als kleine pup leerde Swift balans kennen bij Sofie Callens. Zooey leerde als jonge hond fitnessen bij Inge Dillen (Nimble-K9), en als senior wordt hij begeleid bij Canifit. Voor fysiotherapie en hydrotherapie kunnen Swift en Zooey steeds terecht in Het Waterhof.

 

 

Hersenwerk

Om te ontspannen vinden we het fijn om Zooey en Swift dagelijks wat hersenwerk te laten doen. Zo geven we hen regelmatig een snuffelmat, -kleed of -bal. Ook lossen we samen hondenpuzzels op. Het is een leuke mentale bezigheid, ideaal voor binnenshuis. Ook is het een goede activiteit om achter de hand te hebben als een hond om een of andere reden zou moeten revalideren. Buitenshuis zetten we regelmatig een ‘scavenger hunt’ uit, waarbij we allerlei lekkers in de natuur verstoppen. Swift en Zooey gebruiken dan hun instincten om het te vinden, dat vinden ze geweldig. Op locatie bezoeken we met hen af en toe een snuffeltuin, waar ze al hun zintuigen kunnen aanspreken in een veilige omgeving. Daarna zijn ze heerlijk moe en voldoen.

Communiceren met knoppen

Nadat we het boek ‘How Stella Learned to Talk’ van Christina Hunger hadden gelezen, werden we op slag verliefd op dit concept: communiceren met je hond via geluidsknoppen. Je spreekt zelf knoppen in met woorden die betekenisvol zijn in jouw leven met je hond. De positie van de knoppen op het bord is erg belangrijk (vergelijk het met de apps op je telefoon). Je start met een drietal knoppen en ‘modelleert’ de hele dag door wat je doet: als je gaat wandelen, druk je zelf op de knop ‘wandelen’ vlak voor je vertrekt, tijdens een speelsessie start druk je meermaals op de knop ‘spelen’, … Na drie dagen drukte Swift al zelfstandig op de knoppen, na drie maanden had ze een uitgebreid FluentPet-bord en na nog geen zes maanden kende ze 23 woorden en vormde ze zinnetjes van 4 woorden. Swift is dolblij dat ze ons kan aansturen, en soms zijn we echt verbaasd over haar wensen. Zooey leert op een ander tempo dan Swift, daardoor werkt hij met een kleiner bord. Via Talking Toller op Instagram en Tollers Zooey & Swift op YouTube is beeldmateriaal terug te vinden van ons leven met pratende Tollers.